Ukoliko ste do sada pokazivali sklonosti prema masaži i zaista želite time da se bavite onda je ovo jedinstvena prilika da za kratako vreme ovladate osnovama masaže i otpočnete sopstveni biznis. Zbog svakodnevnog stresa i sedenternog rada sve veći broj ljudi se oseća ukočeno, sve ih boli i imaju problema sa kilogramima a naročito sa celulitom. Tu nastupate vi kao rešenje svih njihovih problema. Naučićete kako da im prenesete svoju pozitivnu energiju i kako da otklonite njihove probleme sa ukočenosti i bolom u celom telu. U našoj školi imate mogućnost da savladate dva tipa masaže:

1. Relaksaciona masaža

masaza1Tematske jedinice:

1. Osnovi anatomije
2. Priprema za masažu
3. Ambijent prostora za masažu
4. Primena i vrste ulja za masažu
5. Tehnike masaže glave, lica, leđa i stopala.

+ Postupak pilinga celog tela!

2. Anticelulit  masaža

Cilj obuke je da se nauči kako se masaža pravilno sprovodi i kako da se telo potpuno opusti. Trajanje masaže je oko 60 min

Tematske jedinice: masaza2
2. Uzroci i najčešća mesta formiranja celulita.
3. Prevencija i lečenje celulita.
4. Anticelulit tehnike masaže nogu, nadlaktica i stomaka.+ Postupak nanošenja pakovanja na kritične delove tela!Sav nastavni materijal, polaganje ispita i izdavanje sertifikata je uračunato u cenu.

Škola relaks i anticelulit masaže! 

Stručno osoblje i opremljena učionica će vam pružiti odlične uslove za učenje kako teorijskog tako i praktičnog dela. Masaža se vrši na stolu (krevetu) za masaže i modele na kojima ćete imati praktičnu obuku, obezbeđujemo mi.

Nakon završene obuke, dobijate sertifikat o stručnoj osposobljenosti za zanimanje masera iz određene oblasti.

picture of lovely lady relaxing in massage salon

picture of lovely lady relaxing in massage salon

Važna napomena za sve buduće masere:

Indikacije:

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti dopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je delotvorna kod kontraktura ( ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa ( upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.

Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito telo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinovati sa termoterapijom, svetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.
Kontraindikacije:

Masaža se ne sme primenjivati kod sledećih stanja ili bolesti: -povećane telesne temperature tela ( iznad 37,5 stepeni C) -posebno infektivnog karaktera i prilikom akutnih upalnih procesa, nezavisno od etilogije -gnojnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom -svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim hemijskim ili fizičkim agensima ( sunce, ultraljubičasto zračenje) -upala vena i lifnih puteva, varikoznog sindroma -malignih procesa i obeljenja.

Stoga pazite! Ako ste mislili da masirati može svako, probajte i videćete da to baš nije tako…Možete nečije zdravlje opasno da narušite ako prethodno niste stručno osposobljeni!

masaza1 masaza2

MASAŽA

Masaža se definiše kao stimulacija mekih tkiva gde laganim pritiskom na kožu utičemo na opuštanje mišića i nervnih završetaka u našem organizmu.

Relaksaciona odnosno „Relax“ masaža je blaga prijatna masaža koja opušta celo telo. Kome je ona potrebna? Potrebna je skoro svima koji žive i rade u urbanim sredinama, samo je dalje pitanje rešenosti da se time bavite. Oni koji prvi put probaju relaksacionu masažu vrlo rado se vraćaju ponovo. Načini na koje ćete vi prvi put uspeti da masirate ljude su mnogostruki, a dalje je na vama da se dokažate kao stručnjak. Ne biste verovali koliko ćete morati da naučite pre nego što postane vrhunski znalac, a kasnije i vešt maser. Mi možemo rado da vam pognemo da naučite sve najbitnije u procesu rada jednog pouzdanog i veštog masera.

picture of lovely lady relaxing in massage salon

Anticelulit masaža je proces koji mora da traje neko određeno vreme. Mnogi su u zabludi ako misle da samo sa nekoliko tretmana mogu da izgube celulit i da smršaju. Ovaj tip masaže ne sme nikako da bude bolna već prijatna. Mora se paziti da ne dolazi do podliva koju ustvari pravi slaba cirkulacija u koži zahvaćena celuclitom. Masaža pospešuje cirkulaciju u delovima zahvaćenim celulitom i čestom masažom može se poptuno ukloniti. Međutim, da biste se postali anticelulit maser morate posedovati znanje da prepoznate napredak i da predvidite koliko ćete truda uložiti kako bi nekome mogli da smanjite ili otklonite celulit.

Naučite da masirate, jer je to potpuno prirodan način da nekome pomognete u cilju lepote, zdravog osmeha i zadovoljstva.

Masaža je jedno od najprirodnijih i najdelotvornijih sredstava u borbi protiv celulita i nikako je ne treba odbacivati. Kada se obavlja na ispravan način, u znatnoj meri će doprineti zdravlju i značajno smanjiti celulit.

1 2c ratan set beli 31

Ratan kupatilski set – 1.990 din

Benefiti masaže :

1. Eliminacija stresa
– Smanjenje stresa je jedan od prvih dobrobiti koja pada na pamet svima kada pomisle na masažu.

2. Pospešuje psihičko opuštanje
– Ubrzani tempo života izaziva neminovno gomilanje hormona stresa (kortizola) u organizmu. Povećan nivo ovog hormona može dovesti do nesanice, glavobolje, pa čak i problema sa organima za varenje. Masaža izaziva dobro raspoloženje, podstiče opuštanje i smatra se inicijalnim korakom u pomoći organizmu da se oslobodi hormona stresa.

3. Popravlja držanje tela
– Bol u leđima i vratu vrlo često je uzrok lošeg držanja tela. Relaksaciona masaža, pa i terapeutska masaža bolnih stanja ledja i vrata pomaže pravilnom držanju tela.

4. Ubrzava cirkulkaciju
– Dugoročni efekti masaže ne ograničavaju se samo na njeno dejstvo na kožu i mišiće. Važan pozitivan efekat masaže je ubrzavanje cirkulacije. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi mehaničkim stimulanskom krvnih sudova i smatra se izuzetno važnom za osobe koje imaju probleme sa cirkulacijom.

5. Smanjuje krvni pritisak
– Jedan od načina da prirodnim putem smanjite krvni pritisak je masaža. Dugoročne medicinske studije su pokazale da relaksaciona masaža smanjuje i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Masaža smanjuje hormon stresa, kortizola, što značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska.

6. Dovodi do opuštanja mišićnog tkiva
– Masaža opušta napete mišiće i povećava njihovu fleksibilnost. Ona takođe omogućava dotok kiseoniku i hranljivim materijama do mišićnog tkiva koje je vrlo često zbog opterećenja ili težeg fizičkog rada i spazmu, i tako eliminiše bol i sprečava oticanje i ukočenost. Opuštanjem mišića izaziva se lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što će učiniti da se osećate rasterećeno i smanjuje nervnu napetost.

7. Povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova
– Masaža je odlična terapija za povećavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova..

8. Pospešuje dublje i sporije disanje
– Masaža ima veliku ulogu u tome kako da naučite da opustite svoje telo i poboljšate disanje.

9. Smanjuje glavobolje
– Redovna masaža pomaže telu da održi optimalan nivo opuštenosti i da se oslobodi stresa, pa se samim tim i smanjuju šanse od napada migrene i tenzionih glavobolja..

10. Jača imuni sistem
– Kliničke studije su pokazale da redovna masaža ne samo što oslobađa telo od stresa i na taj način sprečava pad imuniteta, već i poboljšava sveukupni rad imunološkog sistema, pre svega povećanim lučenjem serotonina, a zatim i povećanjem broja ćelija koje su prva linija odbrane u imunološkom sistemu.

11. Ubrzava post operativni oporavak
– Masaža je odličan način da se krv i hranljive materije dovedu do obolelog mesta, čime se pomaže zarastanju mekog tkiva. Takođe, masaža može pomoći da se tkivo ožiljka zadrži što pokretljivijim, što će rezultirati manjom izraženošću ožiljka.

12. Poboljšava rehabilitaciju posle povreda koštanog i mišićnog tkiva
– Masaža ima važnu ulogu kao dodatak standardnim procedurama koje se koriste posle povreda koštanog i mišićnog tkiva. Masažom se, zahvaljujući povećavanju cirkulacije do mesta povred,e povećava dotok kiseonika i hranljivih materija do oštećenog tkiva, pa samim tim mesto povrede brže zaceljuje i rehabilitacija je uspešnija.

13. Otklanja bol u hroničnim oboljenjima kao što su migrena, artritis, fibromialgija
– Masaža se često koristi kao prirodan način uklanjanja i smanjenja bola kod osoba sa hroničnim oboljenjima.

Kurs relaksacione masaže je upravo ono na šta njen naziv aludira. To je masaža koja se striktno koristi sa ciljem odmora i relaksacije. Ova masaža nije dizajnirana da ima terapeutski efekat u smislu otkolanjanja hronične boli i nelagodnosti.

Masaža se odvija u tihom prostoru, sa prijatnim okruženjem. Na vama je da izaberete relaksirajuću melodiju i nivo ambijentalnog osvetljenja.

U toku relax masaže terapeut vrši nežan ili umeren dodir na vaše telo, lagano pokrećući tkiva u cilju relaksacije. Ponekad se kao mogući modalitet ove masaže uključuje i aromaterapija, prema želji klijenta. Ulje omogućava da pokreti terapeuta klize i pritom nema povlačenja kože.

Uglavnom ova vrsta masaže može trajati od pola sata do 2 sata. Preporučuje se ljudima svih godišta. Relaksaciona masaža predstavlja lagan i nežan stil masaže dizajniran da poboljša cirkulaciju, obim pokreta, oslobodi od niskog stepena bola u mišićima i postigne celokupnu relaksaciju.

Kurs anticelulit masaže – uklanjanje masnih naslaga celulita

Anticelulit masaža kao glavni cilj ima rastresanje kože i potkožnog tkiva, te pojačavanje cirkulacije u njima i zagrevanje. Osim toga, postiže se i određena doza relaksacije, ali to nije primarni cilj ove masaže.

– ležeći na leđima sa opruženim nogama,
– ležeći na stomaku sa opruženim nogama,
– ležeći na boku, pri čemu je donja noga ispružena, a gornja malo savijena u kuku i kolenu – oslonac je na kolenu i potkolenici,
– ležeći na boku, gde je donja noga savijena, a gornja ispružena u položajima na boku – masiraju se unutrašnja i spoljašnja strana butine.

Prednja strana:

Anticelulit masaža butina

Anticelulit masaža potkolenica

Anticelulit masaža stopala.

Zadnja strana:

Anticelulit masaža glutealne oblasti

Anticelulit masaža butina

Anticelulit masaža potkolenica

Anticelulit masaža stopala

Trajanje jedne masaže koja podrazumeva obe noge je 30-40 minuta.

Trajanje serije: 10 dana uzastopno počevši оd 5. ili 6. dana od početka menstruacije.

Za optimalne rezultate, potrebno je uraditi najmanje 3 serije.

Sila koja se primenjuje dok se izvodi anticelulit masaža ne sme da dovede do pojave modrica, zato uvek prvu anticelulit masažu kod novog klijenta trebalo bi raditi sa manjom silom.

Kada je u potkožnom tkivu u većoj meri prisutan celulit, modrice lako nastaju i pri manjim pritiscima.  Iz tog razloga, klijent može da se žali na bol koji nije u srazmeri sa primenjenom silom pritiska. Prihvatljivo je da se oseti „prijatan, razmrdavajući“ bol, nikako oštar ili toliko da povećava napetost mišića. Hvatovi i međuhvatovi bi trebalo da se izvode pažljivo – bez štipanja i bockanja.

Anticelulit preparati mogu biti u obliku ulja, kreme, gela… Ukoliko je preparat u obliku ulja i krema, koristi se kao kontaktno sredstvo, dok se gelovi nikad ne koriste u tu svrhu. Kreme, koje ne služe kao kontaktno sredstvo i svi gelovi se nanose na kožu posle masaže i čišćenja kože alkoholom zato što ulje korišćeno kao kontaktno sredstvo može da spreči prodiranje aktivnih sastojaka iz gela.

Posle anticelulit masaže se nanosi anticelulit preparat, masirani delovi se umotavaju najlonskom folijom i prekrivaju ćebetom.

Kurs masaže

Terapija masažom je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.
Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko međusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.
To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:
-poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
-poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
-opušta mišiće,
-usporava i produbljuje disanje,
-podstiče probavu,
-ubrzava metabolizam,
-pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
-smanjuje bol i napetost,
-deluje na unutrašnje organe.
Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.
Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti-masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, medjusobna razmena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje ce opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!

Svaka masaža imaodređeno dejstvo na tkiva i organe. Redosled primenjenih zahvata u masaži različitih delova tela nisu uvek isti. Osnovno pravilo prilikom masiranja da u početku budu zastupljeni blagi zahvati a isto tako i završetak masiranja. Pojedini autori daju iredosled masiranja: glađenje, trljanje, gnječenje, vibracije.. Osnovni hvatovi u masaži su: 1. glađenje – effleurage, 2. trljanje – fricton, 3. gnječenje (istiskivanje) – petissage, 4. lupkanje (udaranje pljeskanje) – tappotement, 5. vibracije (zahvat rastresivanja) – vibration.

1. Glađenje –predstavlja osnovni način masiranja kojim se započinje i završava masaža svih delova tela. Može da bude površinsko i zahvatno. Izvodi se jednom ili obema rukama, a prsti se sasvim nežno kreću po površini kože različitom brzinom i u različitim pravcima. Šake se postavljaju jedna uz drugu, jedna za drugom ili jedna preko druge. Suština je da ruke masera u potpuno priležu uz telu masirane osobe celom površine šake, dlanom, nadlakticom i prstima ili jagodicama prstiju. Proces glađenja se izvodi brzo i izaziva mehaničko čišćenje kože i otvaranje pora skidanjem površinskog sloja epitelnih ćelija.

2. Trljanje – drugi po redu maserski zahvat koji dublje deluje od glađenja uslovljavajući trenje kože i potkožnog tkiva. Karakteristično je da pravac kretanja ruke mora biti determinisan kao npr. kao kod pljosnatog dubinskog glađenja. Ruka masera manje klizi po koži a više prijanja uz kožu i pomiče je u zavisnosti od dubine tkiva. Trljanje se vrši od periferije prema centru pravolinijski ili kružno. Izvodi se jednom ili obema rukama celom površinom jedne šake ili obe šake, bridom šake ili vrhovima prstiju.

3. Gnječenje (istiskivanje) – je treći osnovni zahvat. Njime su obuhvaćene sve mišićne grupe, i najsnažnije utiče na masažu mišića te se smatraju najznačajnijim u sportskoj masaži. Ovaj zahvat se veoma teško izvodi i smatra se najtežim u masiranju. Vrsta gnječenja može biti:

a) Valjanje – vrši se na ekstremitetima tako što se šake postavljaju jedna naspram druge na ekstremitetu  a maser počinje da ih pokreće pritiskujući kožu. Obično se ovom tehnikom obrađuju veći mišići ili mišićne grupe pri čemu se isti gnječe o kosti, a najčešće se primenjuje na sedalnom delu, leđima i podkolenici.

b) Mešenje – se najviše primenjuje na butnoj regiji jednom se rukom obuhvataju mišići dok se drugom vrši gnječenje sl. mešenju testa. Gnječenjem se iz mišića istiskuje venska krv linfa i produkti metabolizma a ubrzava se proces oporovka nakon fizičkih napora.

2. Lupkanje (udaranje i pljeskanje) je ritmičko kratko i nešto lakše udaranje tkiva i to naizmenično jednom pa drugom rukom. Zahvati koji deluju prevashodno na kožu i podkožna tkiva dok na mišiće imaju ograničeno dejstvo vršeći, relaksaciju pojedinih telesnih segmenata.

3. Potresanje i vibracije (zahvat rastresivanja). To je maserski zahvat tokom kojeg se prave ritmički pritisci na tkivima koja se masiraju i umirujuće deluju na zamoreno tkivo. Ovaj zahvat u zavisnosti od masirane regije vrši se jednim ili više prstiju jednom ili obema šakama. Zahvat potresanja izvodi se najčešće sa obe ruke pri čemu se potrese čitava ruka, čitava noga ili pojedine veće mišićne grupe pri čemu mišići masirane osobe moraju biti maksimalno opušteni.