Obuka za manikir

Dragi čitaoče,

Zadovoljstvo nam je da upravo sa vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo i tajne ovog predivnog zanata.  Treba da znate da je pred  vama dosta  truda i rada. Ali pomoći ćemo vam da na najlakši način prevaziđete svaku potoškeću. Naš cilj je da od vas stvorimo prave majstore čije će radove odlikovati kvalitet, lepota i zdrav izgled noktiju.


slika2
                      slika1

Manikir-nega ruku

 Manikir potiče od dve latrinske reči, prva je manus što znači ruka, a druga je cure što znači nega.Nega ruku je izutetno važna zbog toga što su ruke često izložene spoljnim negativnim uticajima: hladnoća, hemijska sredstva, prljavštvina, sve to može narušiti lep izgled ruku. Prljavi i zapušteni nokti su pokazatelj loše lične higijene.

Vrste manikira:

 a) Klasični estetski manikir: nokti se skraćuju i turpijaju, seku se zanoktice

 1. b) Francuski manikir: nokat se premazuje sa tri laka tako da nokatna ploča bude mlečne ili roze boje a slobodni deo nokta bele boje dok se bozbojni lak maže preko cele nokatne ploče.
 1. c) Geliranje noktiju – jačanje, izlivanje, nadogradnja noktiju uv gelovima ili akrilom.

Nokat

Nokat nastaje od keratina. Keratin je protein kojeg osim u noktima ima i u ljudskoj dlaci i kostima. Nokti se hrane hranljivim materijama iz krvi. Nokti su tvrdi i prozirni i glavna uloga im je da štite nervne završetke na vrhovima prstiju.

 Nokat se sastoji iz:

 1. a) korena nokta
 2. b) matriksa
 3. c) nokatnog žleba
 4. d) nokatne ploče
 5. e) slobodne ivice nokta

Koren nokta predstavlja bazu nokta, usađen je u kožu i veoma je bitan za izgled nokta jer se preko njega nokat hrani.

Matriks ili lunula je polumesečasti deo u korenu nokta beličaste  boje. U njemu se proizvode ćelije koje čine nokat. Nove ćelije koje se stvaraju u matriksu guraju stare ćelije i tako nastaje nokat. Od dužine i širine matriksa zavisi i sam oblik nokatne ploče. Ukoliko se matriks povredi to znatno utiče na ostatak nokta(nokat posatke crn i može u potpunosti da otpadne).

Nokatni žleb predstavlja mesto gde se nokat spaja sa kožom. Prostire se od korena nokta i da bočnih strana nokatne ploče.

 Nokatnu ploču čini sam  nokat koji je prozirne boje. Zbog mnoštva krvnih sudova ispod kože zdrava nokatna ploča je bledo ružičaste boje. U zavisnosti od oblika prstiju nokatna ploča može biti: uska, široka, kratka, dugačka, ispupčena, ravna i udubljena.

Slobodna ivica nokta predstavlja završetak nokatne ploče. Njen kvalitet zavisi od zdravlja korena nokta. Slobodna ivica je deo nokta koji se oblikuje prilikom manikira.

Rast noktiju

 Vreme koje je potrebno da se nokatna ploča u potpunosti obnovi tj. da je prekrije novi nokat je 4 meseca. Dnevno nokti na nogama rastu između 0,1 i 0,2 mm.

Brzina rasta noktiju zavisi od nekoliko faktora:

 1. Regija tela (brze rastu nokti na rukama nego nokti na nogama)
 1. Starosne dobi i pola(brze rastu kod muskaraca nego kod zena)
 1. Godišnjeg doba(btrze rastu leti nego zimi)
 1. Ishrana bogata vitaminom C, E i D pospešuje rast noktiju.

 U ginisovu knjigu rekorda sa najduzim noktima kao žena ušla je bakica Li Remond. Ukupna dužina njenih noktiju iznosila je 8,5 metara. Li je izjavila da sve kućne poslove obavlja bez ikakvih problema što je zaista malo verovatno.

Oblici Nokta

 Dužina i oblik nokta povezani su sa načinom života. Mnoge profesije zahtevaju određenu dužinu i oblik noktiju.  Uvek klijenta pitajte koji oblik noktiju želi i budite spremni da ga posavetujete posavetujte ukoliko klijent to zatrazi. Bitno je da nakon oblikovanja svi nokti budu iste dužine i oblika. Ne smeju da budu kraći od vrhova prstiju, niti suviše dugački. Predugački nokti poprimaju izgled kandži i ne praktični su.

Mogući Oblici nokta:

Ovalni oblik nokta odgovara osobama sa širokom nokatnom pločom i kratkim prstima zbog toga što ovaj oblak vizuelno izdužuje prste i deluje ženstveno.  Veoma je praktičan i za njega će se najčešće opredeliti osobo čiji su prsti često izloženi tuđim pogledima(kasirke, učiteljice is sl.)

Postavite turpiju sa bočne strane ivice nokta tako da turpija i nokat grade ugao od 45%  i turpijajte u jednom smeru polukružno ka sredini nokta.

Na slici br. izgled ovalnih noktiju

Četvrtasti oblik nokta odgovara osobama sa velikim šakama i dugim prstima jer vizuelno skraćuje prste. Veoma je popularan te će takav oblik sa blago zaobljenim ivicama biti najtraženiji prilikom manikira.

Postavite turpiju na prednju stranu nokta tako da turpija i nokat grade ugao od 45% i turpijajte ravno u jednom smeru sve dok ne dobijete ravnu liniju. Zatim blago zaoblite oštre uglove na bočnim ivicama nokta.

Na slici br. izgled četvrtastih noktiju

Bademast – šiljast(stileto) oblik nokta odgovaraju malim šakama i zdepastim prstima. Ovaj oblik naglašava vitak izgled šake. Nije toliko praktičan zbog oštre ivice nokta. Bez obzira na svoju ne praktičnost ovaj oblik je veoma tražen kod mlađe populacije.

Postavite turpiju sa bočne strane ivice nokta tako da turpija i nokat grade ugao od 45%  i turpijajte u jednom smeru ka sredini nokta sve dok ne iskosite bočnu ivicu nokta. Oblik špica nokta zavisi od želje klijenta ali ga u svakom slučaju malo ublažite turpijanjem da ne bi bio neprijatno oštar.

Promene na nokatnoj ploči i bolesti noktiju

 Zdravi nokti izgledaju ružičasto i nokatna ploča je glatka.  Promene na noktima mogu biti izazvane mehaničkim putem(udarci, lomljnja i sl.) a mogu nastati i kao rezultat metaboličkih promena u organizmu.  Uzroci za nastanak promena na noktimm mogu biti: genetski, starenje, nepravilna ishrana, konzumiranje nekih lekova, nastanak infekcije, tumora i sl.

Lomljivi nokti su jedna od najčešćih promena i tegoba sa noktima.  Može ukazati na manjak vitamina E i  omega-3 masnih kiselina kao i drugih minerala.  Osim toga mogu biti prouzrokovani poremećajem rada štitaste žlezde, bubrega i cirkulacije.

Suvi nokti koji se listaju u najčešćem slučaju ukazuju na nedostatak gvožđa

Ova tegoba ne sprečava dalje manikiranje nokta samo treba biti malo pažljiviji prilikom turpijanja jer je nokat istanjen i osetljiv.

Slučajevi sa kojima ćete se najčešće susreti u praksi i kada ne smete da radite tretman manikira

 Gljivične infekcije nokatne ploče prepoznaćete tako što je nokat u tom delu žut, zadebljan i porozan. Gljivice nastaju u toplim i vlažnim uslovima i napadaju kožu ispod nokta. Češće se javljaju na stoplaima nego na rukama. Gljivičnu infekciju možete dobiti ako bosi hodate po javnim kupalištima koristite tuđu obuću ili tuđi pribor za manikir/pedikir.

Infekcija se može proširiti i na kožu oko nokta kao i na ostale prste.  Osim što izgleda ružno, oboleli prst može biti izrazito bolan prilikom hodanja i dužeg stajanja.  Najbitnije je da se osoba sa gljivičnom infekcijom što pre obrati lekaru za pomoć, jer je jako teško lečiti gljivične infekcije u poodmaklom stadijumu. Lekar može prepisati oralnu terapiju. U tom slučaju nakon kozumiranja lek putem krvi dospeva u kožu i utiče na oboleli nokat. Ovoj terašpiji je obično potrebno 4 – 12 meseci da izleči nokat tj. obolelu kožu ispod i oko nokta. Ova terapija jeste efikasna ali može se desiti da se posle nekog vremena infekcija opet vrati.  Osim oralne terapije lekar vam može prepisati i antigljivične losione koji se mažu na područje infekcije. Oni mogu zaustaviti širenje infekcije ali na žalost ne mogu u potpunosti iskoreniti infekciju.

Bakterijske infekcije noktiju su ređe od gljivičnih. Prepoznaćete ih po tome što je nokat i predeo oko nokta upljen, crvene boje i otečen. Ova bolna promena može nastati kao rezultat dugpotrajnog izlaganja hemikalijama ili vodi. Lečnje je isključivo pod nadzorom lekara najčešće antibioticima.

Ranice oko noktiju mogu nastati zbog udarca prilikom posekotina ili uklanjanja bradavica i sl. U tom slučaju možete uraditi isključivo tretman klasičnog manikira bez stavljanja UV gelova. Kada biste obrađivali gel turpijom stvarala bi se sitna prasina koja bi ulazila u te ranice i stvarala infekcije.

DEZINFEKCIJA

Dezinfekcija predstavljaju skup mera koje se preduzimaju kako bi se smanjili ili potpuno uništili nepoželjni mikroorganizmi( bakterije, virusi..).

Sva sredstva koja uništavaju patogene mikroorganizme nazivaju se antibakterijskim sredstvima.

Kako bi smo otklonili i najmanji rizik da klijentu ili sebi prenesemo neku bakteriju ili infekciju veliki značaj moramo dati dezinfekciji. Pravilnom dezifekcijom šitimo naše klijente i sebe od prenosnih infekcija i virusa, a samim tim i produžavamo radni vek našem alatu.

Dezinfekciona sredstva mogu biti:

 1. Fizička dezinfekciona sredstva(primenom toplote, sušenja, niske temperature i UV zraci).
 2. Hemijska dezinfekciona sredstva (sredstva širokog spektara delovanja, nisu toksična za ljude i domaće životinje, nemaju korozivno dejstvo i nisu zapaljiva).

Najčešće korišćena hemijska dezinfekciona sredstva su:

 • hidrogen 3% ( najveći procenat koji se sme da se stavlja na kožu je 5% hidrogen),
 • Alkohol etanol (70%) upotrebljava se za dezinfekciju instrumenata I ruku
 • Asepsol za ruke 1% a za instrumente 2%.

Pomenutim sredstvima u praksi dezinfikujemo radni prostor,  radne površine, alat za rad, svoje i klijentove ruke.

STERILIZACIJA

Za razliku od dezinfekcije gde uništavamo samo patogene mikroorganizme kod sterilizacije u potpunosti uništavamo sve mikroorganizme (patogene i apatogene).

 Sterilizacija se može vršiti na sledeće načine:

 • Sterilizacija ključavom vodom / 100 stepeni celzijusa od 15 do 30 minuta.
 • Sterilazija vodenom parom pod pritiskom (autoklav- aparat za sterilizaciju).

 Sterilizacija toplim vazduhom, na ovaj način može se sterilisati samo metalni materijal zagrevanjem na 160 stepeni celzijusa minimum 2 sata!

 • Sterilizacija hladnim vazduhom i to sporim hlađenjem na temperaturi od -2 stepena celzijusa ili brzim hlađenjem tečnim azotom( -196 stepena celzijusa)
 • Sterilizacija ultra violetnim zracima(UV) je  pogodna za sterilizaciju plastičnog i metralnog pribora za manikir.Ultra-violetni zraci trenutno uništavaju mikroorganizme.

Na slici: sterilizator UV zracima

 • Sterilizacija na bazi srebra uz pomoć nano srebra i ozona uništava mikroorganizme za samo 8 minuta. Na ovaj način možete steričlisati kompletan alat bez obzira od kog je materijala.

Na slici: sterilizator srebrom

 Neophodno za početak

 Radni prostor

Bilo da ćete ovaj posao obavljati kod kuće ili u salonu neophodno je da se ipoštuju neka pravila koja se tiču samog mesta gde ćete ovaj posao obavljati.  Prvo od pravila bi bilo da stvorite prijatnu atmosferu. Ukoliko tek uređujete prostor zidove okrečite intezivnijim perivim bojama koje se lako održavaju. Vodite računa da boje budu u skladu i da ne budu previše intezivne.  Ukoliko se ne možete odlučiti za boje najbolje bi bilo da se posavetujete sa molerima koji imaju dosta iskustva u tom poslu. Prostor u kom radite treba biti osvetljen kako prirodnim tako i sa veštačkim svetlom. U ovom poslu preciznost je jako bitna pa je iz tog razloga dobro osvetljenje veoma bitno.  Za plafonsko i stono osvetljenje preporučujemo da se opredilite za neonsko osvetljenje. Osim što je ekonomičnije pruža jače osvetljenje. Imajte na umu da prostor uvek mora biti provetren i prijatnog mirisa. Provetravanje je neophodno zbog toga što materijal za manikir prilikom rada može imati jak i ponekad vrlo neprijatan miris. Konstanti prijatni miris možete postići osveživačem prostorija. Radni prostor pre, za vreme i nakon tretmana mora biti uredan, čist i dezinfikovan.

 Radni sto za manikir

 Sto za manikir mora biti dovoljno prostran da na njega može stati sav alat i materijal za rad i da klijent ima dovoljno komfornog prostora a vi dovoljno radnog prostora. Sto ne sme briti pre glomazan u odnosno na površinu radnog prostora. Kako biste obezbedili udobnost i funkcionalnost preporučljivo je da sto bude sledećih dimenzija:

visina stola: minimum  800 cm

dužina stola: minimum 1000 cm

dubina stola: minimum 50 cm.

Na slici: radni sto specijaliovan za manikir

Za lakše odlaganje i organizaciju rada dobro je da sto sa vaše desne strane ima dve ili tri fioke za odlaganje alata i materijala. Za rad možete koristiti klasičan radni sto koji je namenjen učenju ili radu ali možete i nabaviti sto specijalizovan za manikir gde je radna površina na delu ispred vas dubine 50 cm a drugi kraj stola sa vaše desne strane je dublji i njegova dubina iznosi 80 cm.

Dezen i boja, kao i materijal od kog je  sto napravljen  su vaš lični izbor ali imajte na umu da sto treba da se uklopi sa njegovim okruženjem. Radna površina treba da bude svetle boje zbog toga što svetla boja odmara oči.

Napomena: tokom rada će vam se dešavati da na radni sto prospete alkohol, aceton ili gel. Sve to može trajno oštetiti radnu površinu. Naš savet je da preko gornje ploče stola postavite čistu tkaninu npr. Peškir. Osim tečnosti peškir će upijati i sitni prah koji nastaje turpijanjem noktiju i gela.

 1. Stolice za rad treba da budu anatomske, udobne sa podešavanjem visine sedala i sa mogućnosti podešavanja ugla naslona. Tokom rada kako vi tako i vaš klijent, imaćete potrebu da promenite položaj a da to ne smeta samom toku rada tako da je poželjno da stolice imaju točkiće i da se mogu rotirati. Potrebne su vam dve stolice, jedna za klijenta jedna za vas. Stolicu podestite tako da kada sednete i savijete ruke pod uglom od 90 stepeni podlaktice treba da vam naležu na površinu stola a da su vam ramena opuštena. Noge savijte u kolenu pod uglom od 90 stepeni, pritom stopala moraju biti paralelna sa podom. Sedite tačno naspram klijenta.
 1. Stona lampa služi za bolju preciznost i preglednost tokom rada. Za stono osvetlkjenje najbolje je da koristite neonsko svetlo. Neonsko svetlo se ne greje kao obična sijalica tako da vam ne smetano može stajati iznad glave. Radi podešavanja visine i ugla osvetljenja stona lampa treba da ima dva ili tri zgloba. Kako bi bila stabilnija možete je ušrafiti za radni sto ili za zid pored.  Jačina lampe treba da bude 27 W/220V.Jastuče/naslon za ruke obično je od sunđera, presvučen tkaninom ili kožom/skaj(najlakši za održavanje). Najčešće su polukružnog ili četvrtastog oblika. Dimenzije jastučeta: dužina 30, širina 15 a visina 7cm. Jastuče ima ulogu da obezbedi veću udobnost klijentu dok drži ruke na stolu, i olakšava vam pristup noktima.
 1.  Rasprašivač/pupica za dezinfekciono sredstvo u vidu plastičnih pumpica sa prskalicom kapaciteta 25ml. Sastoje se od plastične bočuce i prskalice sa poklopcem.  Ukoliko se odlučite da kao dezinfekciono sredstvo koristite asepslol 1% predlažemo da kupite jednu litru asepsola i dopunjavate pupicu po potrebi.
 1. Tuferi za manikir koriste se za skidanje viška dezinfekcionog sredstva sa ruku, za fiksiranje gela alkoholom, za skidanje laka acetonom i za čišćenje. Pri odabiru tufera najvažnije je da se sa njih, prilikom korišćenja ne odvajaju sitne niti i dlačice što se dešava kada koristite običnu vatu. Te sitne niti se lepe za nokte, četkice i gelove i otežava posao. Na tržištu se mogu naći tuferi koji se ne cepkaju i ne ostavljjau dlačice.

Napomena: s obzirom da tuferi nemaju veliku moć upijanja predlažemo da prilikom skidanja intezivnog laka acetonom ipak koristite običnu vatu.

 Potiskivač/gurač za zanoktice

 Potiskivači zanoktica mogu biti: drveni, plastični ili metalni. Zbog svoje dugotrajnosti i mogućnosti sterilizacije metalni potiskivači su najbolji izbor. Drveni potiskivač se može zacepiti a plastični brzo pucaju, iako su dosta jeftiniji od metalnih potiskivača, nisu isplativi. Savetujemo da u startu ne štedite i odvojite novac za jedan metalni potiskivač od hirurškog nerđajućeg čelika koji  ćete moći bezbroj puta sterilisati u sterilizatoru i ponovo koristiti.

 

 1. Canglice za zanoktice prave se od nerđajućeg metala, sastoje se od sečiva i dela za držanje. Između držača nalazi se opruga za lakši rad.

Napomena: canglice koristite isključivo za sečenje zanoktica. Priliko sečenja nekog drugog materijala canglice se mogu istupiti. U slučaju da radite i pedikir nemojte iste canglice da koristite za manikir i pedikir zbog prenosnih bolesti koje su češće kod pedikira.

Turpija za manikir se koristi za oblikovanje, matiranje i skraćivanje nokatne ploče, za obradu gelova i tipsi.  Jačina turpije zavisi od granulacije.

Granulacija je broj sitnih granula na jednom centimetru kubnom. Što su granule zbijenije to je turpija mekša tj. površina joj je glatka, što su granule razmaknutije to je turpija grublja tj. hrapave površine. Turpije za manikir mogu imati granulaciju od 80 do 12000. Vrste turpija prema granulaciji:

Jaka turpija – granulacija od 80 do 120 granula po cm² (koristi se prilikom skraćivanja nokta i oblikovanja gela na noktima.

Srednje jaka turpija – granulacija od 180 do 220 granula po cm²(koristi se za matiranje nokatne ploče)

Fina turpija – granulacija od 320 do 600 granula po cm² (koriste se za nivelisanje površina)

Turpija za poliranje(blok turpija) – granulacija od 1200 do 12000 granula po cm² (koristi se za poliranje nokta i za dobijanje visokog sjaja).

Turpije po obliku mogu biti četvrtaste, polukružne i bananana turpije

OD ČEGA I KAKO POČETI

 Bez obzira koju vrstu tretmana ćete raditi (jačanje, izlivanje ili nadogradnju) uvek imajte na umu da vam od pravilne pripreme noktane ploče zavisi krajnji izgled nokta, kao i njegova dugotrajnost. Veoma je važno da nokti koji uradite budu estetski lepi ali da budu i kvalitetni i da klijentu, bez obzira na njegove delatnosti, traju minimum mesec dana(da ne puknu, ne iskrzaju se i sl.). Koliko god da žurite nemojte preskakati korake koji su navedeni  dole u tekstu. Možda će vam se neki korak činiti bespotreban ali verujte nam itekako utiče na krajnji rezultat.  Od načina na koji uradite pripremu u velikoj meri zavisi izgled i kvalitet završnog rada.

 1. DEZINFEKCIJA Nakon što ste ljubazno dočekali klijenta i udobno ga smestili ispred sebe stavite gumene rukavice i pogledajte u kakvom su stanju klijentovi nokti. Pažljivo pogledajte da li se na noktima nalaze neke promene. Kasnije će biti reči o bolestima noktiju sa kojima se možete susresti prilikom rada. Ukoliko utvrdite da su nokti potpuno zdravi, sa sredstvom za dezinfekciju, dezinfikujte klijentove ruke. Dezinfekciono sredstvo ćete najlakše aplikovati ukoliko ga držite u posudi sa pumpicom i jednostavno ga poprskajte po klijentovim šakama. Predlažemo vam da koristite asepsol(sredstvo za dezifenkciju široke namene). U apotekama asepsol možete naći u koncetrovanom ili u razblaženom obliku, prijatnog je mirisa i lako se nalazi na tržištu. Nije neophodno da svaki nokat prskate pojedinačno, već malo odaljite pumpicu od klijentove šake i prsnite samo jednom. Isti postupak ponovite i sa drugom šakom.

Mogući problemi:

 1. a) Ukoliko se prilikom rasprašivanja pojavio višak tečnosti na nokatnoj ploči ili prstima prebrišite višak suvim tuferom.
 2. b) Ukoliko klijent iz bilo kog razloga ima ogrebotine i razderotine po koži i zanokticama aplikovanje sredstva za dezinfekciju će biti blago bolno. Stoga pre rasprašivanja prekrijte oštećene delove suvim tuferom.
 1. POTISKIVANJE ZANOKTICA

Nakon dezinfekcije sledi potiskivanje zanoktica. Ukoliko klijent ima vrlo izražene zanoktice, nakon potiskivanja odstranite višak kože sa canglama za zanoktice, koje ste prethodno sterilisali u sterilizatoru.

Prilikom samog postupka pogurivanja zanoktica u vašu levu ruku uzmite klijentov prst držeći ga vašim palcem i kažiprstom a desnom rukom držite potiskivač i  lagano potiskujte zanoktice ka gore. Pokret ne sme biti brz i jak može biti bolan. Zanoktice se potiskuju sa oblim delom potiskivača tako da udubljeni deo naleže na nokatnu ploču klijenta.

Mogući problemi:

 1. MATIRANJE: Matirajte nokatnu ploču tako što ćete sa turpijom za prirodne nokte granulacije 180/180. Blago isturpijati celu nokatnu ploču.   Ne sme ostati ni jedan glatki-sjajni deo nokta, pa čak ni pored zanoktica, jer se u tom slučaju gel neće uhvatiti dovoljno dobro. Vodite računa da prilikom matiranja ne povredite klijentove zanoktice. Vaši pokreti prilikom ovog zahvata moraju biti blagi.  Kada nabavljate turpije za ovaj postupak možete da birate bilo koji oblik, boju i dimenziju. Izaberite ono što vam najbolje leži ili onu na koju ste navikli tokom obuke. Jedino vodite računa o granulaciji.  Nakon što ste matirali nokte nemojte ih pre baznog gela turpijati blok turpijom jer je bolje da nokti ostanu malo hrapaviji radi boljeg prijanjanja baznog gela. Sitnu prašinu koja je ostala od matiranja na i oko klijentovih prstiju nemojte nikako uklanjati tako što ćete dunuti u klijentove nokte, to je vrlo ne-higijenski. Takođe nemojte ni svojim prstima dirati matiranu nokatnu ploču, tako ćete je zamastiti. Prašinu ukolnite blagim pokretima četkicom za prašinu.
 1. Nanošenje PRIMER-a (prajmera)

Da bi gelovi što bolje prionuli na nokat i da bismo bili sigurni da je nokat 100% odmašćen pre stavljanja gelova mažemo prajmer. Prajmer se maže u tankom sloju kao običan lak. Bitno je samo da cela nokatna ploča bude premazana prajmerom. Prilikom kupovine prajmera kupite onaj koji na svom čepu ima četkicu radi lakšeg nanošenja.

Posle ova četiri koraka možemo slobodno reći da smo uradili odličnu pripremu za gelove. U odnosu na ono šta vaš klijent zahteva ili na vašu preporuku možete početi sa ojačavanjem, nadogradnjom ili izlivanjem noktiju.

POSTUPAK OJAČANJA NOKTIJU U 10 KORAKA

Sastoji se iz:

 1. Priprema nokatne ploče u 4 koraka
 2. Mazanje baznog gela
 3. Skidanje lepljivog sloja fiksatorom
 4. Mazanje frenča
 5. Skidanje lepljivog sloja fiksatorom
 6. Mazanje bilder gela
 7. Skidanje lepljivog sloja fiksatorom
 8. Turpijanje bildera
 9. Mazanje završnog gela
 10. Mazanje Uv laka i ulja za zanoktice
 1. KORAK – Priprema nokatne ploče
 1. KORAK : Nakon što ste pripremili nokatnu ploču sledi mazanje baznog gela. Bazni gel ne treba biti previše gust, radi što lakšeg nanošenja. Nanosi se kao običan lak, bitno je da se ravnomereno nanese po celoj nokatnoj ploči. Prvo namažite sva četiri prsta, zapecite u lampi 2 minuta, pa potom namažite palac i takođe zapecite dva minuta. Nemojte svih pet prstiju stavljati u lampu istovremeno jer će doći do slivanja gela na palčevima.

Bazni gel možete naći kao providan ili u roze boji.

Naša preporuka je da bazni gel mažete sa četvrtastom četkicom br. 6. Bitno je da se nokat ujednačano cakli sa svih strana kada ga izvadite iz lampe. Ukoliko ste primetili da vam negde na noktu fali baznog gela odmah ponovite postupak.

 1. KORAK Nakon što ste svih deset prstiju u tankom sloju premazali baznim gelom,  komadić tufera natopite * fiksatorom i prebrišite lepljivi sloj sa svake nokatne ploče.
 1. KORAK Nanošenje frenča- za početnike najveća noćna mora. Ali ne mora biti tako. Prilikom kupovine frenča gledajte da on ne bude previše gust ili previše redak, jer ćete ga teže nanositi. Morate voditi računa da svuda bude jednako nanešen, da prednju liniju nokta takođe zabelite sa frenčom, da renč bude jednake dubine na svim prstima obe ruke, da C linija ili smajli budu jednaki. Nakon što ste naneli frenč na nokatnu ploču, obrišite četkicu fiksatorom, i popravite gornju liniju frenča. Tek kada dobijete jasnu liniju i ujednačenu količinu frenča zapecite nokat  2 minuta u lampi.

Nekoliko varijanti izgleda francuskog manikira-frenča:

Naš savet je da odštampate sebi ovaj šablon kako biste klijentu ponudili da sam izabere oblik francuskog manikira.

Naša preporuka je da frenč nanosite četkicom koje se završava u špic radi što preciznijeg izvlačenja bele linije:

 1. KORAK Po vađenju pređite svaki nokat fiksatorom. Po pravilu frenč se ne turpija, ali ukoliko je došlo do slivanja i nepravilnog oblika pažljivo oblikujte frenč turpijom slabije granulacije. Ali vodite računa da ne skinete frenč sa krajeva nokta, jer ćete to veoma teško kamuflirati.

Neka vas ne brine to što je linija frenča za nijansu deblja od gornjeg dela nokta, to ćete ujednačiti već u sledećem koraku.

 1. KORAK Nanošenje bildera. Bilder je najgušći gel, on u najvećoj meri određuje oblik nokta. Može se naći u nekoliko nijanski: providan, roze, mlečni itd.

Radi najlakšeg nanonošenja koristite piramida četkicu.

Slika piramidalne četkice.

U ovom koraku najvažnije je da koncetracija gela bude na liniji stresa nokatne ploče. To je mesto koje trpi najveći potisak prilikom kačnja ili udarca po noktu.

Način nanošenja bildera: Piramidalnom četkicom na liniju stresa nanesite gel u obliku suze. Laganim pokretima vrhom četkice gurajte gel na gore ka zanokticama, vodite računa da ne dodirnete zanoktice sa gelom. Kada gel ravnomerno nanesete na gornji deo nokta, laganim pokretima spuštajte gel ka i preko frenča. Vodite računa da samo vrhom četkice dodirujete gel, nemojte pritiskati jer ćete tako svući previše gela. Preko frenča treba naneti sasvim malo bildera. Kada pogledate nokat iz profila mesto izmedju frenča i nokatne ploče mora biti u potpunosti popunjeno bilderom. Ukoliko je na tom mestu ostala rupa, nanesite još malo bildera dok se ne ujednači.

Pre nego što bilder zapečete u lampi, vodite računa da nokat ima prirodan oblik. Ne sme biti previše pljosnat, mora imati prirodnu blago zakrivljenu liniju kada ga gledate iz profila.

NAPOMENA Nikada nemojte istovremeno naneti bilder na svih 5 prstiju jedne ruke. Palac uvek mažite i pecite u lampi posebno kako ne bi došlo do slivanja i nepravilnog oblika nokta. Uvek radite po principu 4 + palac druge ruke.

 1. KORAK Premažite sve nokte fiksatorom.
 1. KORAK Turpijanje bildera – najvažniji korak za dobijanje lepog i prirodnog izgleda nokta. 

Kao početnici nećete biti u mogućnosti da po vađenju bildera iz lampe nemate ni malo turpijanja, to dolazi kasnije iskustvom. Prilikom nanošenja bildera pojaviće se male izbočine i ulegnuća ali ne brinite sve se to da isturpijati. Kada zapečete bilder premažite svaki nokat fiksatorom. Uzmite turpiju jake granulacije 120/180 i prvo oblikujte nokte sa strane. Odvojite nokat od zanoktica, ukoliko je to potrebno. Potom oblikujte slobodni deo nokta na željenu dužinu i oblik. Tek onda pređite na srednji i gornji deo nokta. Na sredini treba da ostane najviše gela, ali vodite računa da ne ostane predebeo. Vodite računa da ne preturpijate nokat i da on iz profila ne izgleda pljosnat nego da bude u blagom polukrugu.

Najčešće povrede klijentovih zanoktica dolaze prilikom turpijanja bildera, jer to činite sa veoma jakom turpijom. Da biste to izbegli, ako držite turpiju u desnoj ruci, uzmite prst koji turpijate levom rukom i sa  svojim palcem i kažiprstom snažno pritisnite klijentov prst i blago povucite na dole. Na ovaj način u velikoj meri čuvate klijentove zanoktice od povrede. Ukoliko vam se desi da zakačite zanoktice i napravite ogrebotinu bez preke potrebe je nemojte tretirati sa alkoholom jer će to klijenta dodatno peći i dalji rad će biti neprijatan i bolan. Na početku ste uradili dezinfekciju ruku i pribora tako da ste isključili pojavu bilo kakve infekcije.

Kada ste dobili željeni oblik nokta, sa blok turpijom ispolirajte celu površinu nokta. Nakon toga sa četkicom za prašinu uklonite prašinu sa i oko noktiju.

Blok turpju možete naći u svim  bojama najčešće se proizvodi u beloj boji. Za održavanje najzahvalnije su one u boji. Ovu turpiju nemojte kvasiti vodom niti je tretirati sredstvima za dezinfekciju.  Održava se četkanjem plastičnom četkom.

Pre nego što pređete na sledeći korak dobro proverite oblik I dužinu svakog nokta. Svi nokti moraju biti iste dužine, debljine, širine I moraju imati isti oblik.

 1. KORAK Četvrtastom četkicom namažite završni gel.  Završni  gel se maže  u tankom sloju, vodite računa da ravnomerno prekrijete celu nokatnu ploču a da pritom ne dodirnete zanoktice. Nokte zapecite 2 minuta u lampi. Završni gel je providan, srednje gustine isto kao I bazni gel. Njegova uloga je da noktu daje dodatnu čvrstinu I daje mu visoki sjaj.

Završni gel po našoj preporuci najbolje je da nanosite sa četvrtastom četkicom

 1. KORAK

Kada u lampi osušite završni gel  nokte prebrišite fiksatorom.

 1. KORAK – Za dodatni sjaj preporučujemo da nokte premažete UV lakom koji se ne suši u lampi, I ima odlike običnog laka.  Ovaj lak će pod UV zracima da poprimi plavo-ljubičastu boju. Noktima daje zaista prelep sjaj I čuva završni lak od grebanja. Ovaj lak možete skinuti isključivo sa skidačem laka bez acetona jer će običan aceton oštetiti gel. Zahvaljujući ovom laku možete lako kamuflirati izrastak gela te tako produžiti trajanje gela na rukama bez korekcije.

NAPOMENA: Bezbojni lak nakon par nedelja može da poprimi žutu boju. Dobro je da to nagovestite klijentu I da ako se to desi skine uv lak isključivo sa skidačem laka bez acetone, I nokti će opet biti blistavi.

Ulje za zanoktice mažete polukružno između nokta I zanoktica.

Možda vam se ovih jedanest koraka čini kao veoma dug proces, I možda vam nekad padne na pamet da neki korak preskočite ne bi li ubrzali proces ojačavanja ali tako ćete samo izgubiti na profesionalnosti, kvalitetu I rezultatu rada. Svaki korak je veoma pažljivo osmišljen i svrsishodan.

Sada vam samo preostaje da pitate klijenta da li je zadovoljan sa svojim noktima. Bilo bi dobro da vec prvom klijentu otvorite njegov dosije gde ćete napisati njegove lične podatke, datum i vrstu tretmana. Potom u vaš rokovnik označite datum (tri nedelje nakon tretmana) kada ćete vašem klijentu pustiti sms da li mu treba korekcija. U tom sms-u ga tad možete obavestiti o nekim novim tretmanima koje radite ili o nekim specijalnim pogodnostima za njega. Klijentu šaljite poruku samo u vreme kada se očekuje njegova potreba za novim tretmanom, nemojte ga stalno obasipati porukama, a naročito ne treba slati poruke dva dana posle tretmana.

  

slika3                         slika4

 


 

c0e199d0-ab25-47ed-a815-cf5ed00c507b

 

 

LJILJANA TOLIMIR

Prezadovoljna sam sa celokupnom obukom! Takođe sam prezadovoljna sa edukatorom Marinom! Veoma brzo sam savladala tehnike rada i odmah sam počela iste da primenjujem u svom salonu 🙂

GORDANA TERZIĆ

Odlična ocena za celokupan kurs..!!! Velika PETICA! Odličan edukator ! Velikim strpljenjem i energijom ume da prenese znanje…ne bih apsolutno ništa više menjala na kursu. Sve što je trebalo da saznam i uradim, na kursu sam dobila. Dalje je na meni da vežbam, radim i nastavim da se bavim ovim divnim poslom 🙂

7 monako set 31 zeleni

Kupatilski set 3/1 MONACO – 1.990 din


26 ratan

Ratan fiokar – 2.840 din

MANIKIR3

1 2c ratan set beli 31

Kupatilski set 3/1 RATAN – 1.990 din


1aa stolice

Dečiji set sto i 4 stolice – 1.990 din


1 monako


PLastični fiokar MONACO – 2.915 din